Frihetens Månad

Mars månad är visst månaden då vi ska bli ”fria”efter att ha suttit i Lockdown i en evighet – fr.o.m den 29e Mars är det inte lagligt att vi ska hålla oss hemma längre säger dom. Vi har varit i officiell Lockdon i 8 veckor nu och nu har de satt upp stolpar för hur allt ska öppna upp igen – 8 Mars ska skolorna öppna igen, 29 Mars får vi börja träffas max 6 pers utomhus / eller 2 hushåll. I April ska pubar och restuaranger kunna öppna igen men bara med utomhuservering, och vanliga affärer ska visst också öppna igen. I maj ska vi få börja umgås inomhus och i slutet av Juni anser dom att det mesta ska kunna vara öppet igen. Men vi får väl se.

Helt vansinnigt att Sverige funderar på att ha striktare regler och stänga ner NU, nästa ett helt år senare, och vi ska börja öppna upp igen. Man blir ju nästan mörkrädd när man ser/läser mångas attityd till Covid i Sverige – hur folk reser på semester och bor på hotell och har trevligt, fastän man egentligen inte ska göra det…..reser man bort och skiter i restriktioner, då har man inte nån rätt att klaga på Covid situationen heller när man faktiskt själv bidrager till problemet. Otroligt frustrerande men jag vet ju att Sveriges sätt att tänka och hantera har/är annorlunda än här. Men som Utlandsvensk har man ju ingen rätt till en åsikt, so that’s all I’ve got to say about that.

Folk är trötta på allt nu och så fort det är fint väder blir det knöckfullt överallt – i parkerna slåss bilar och cyclisterhuliganerna med småbarnsfamiljer och hundar, och inte en parkeringsplats finns att få. Just nu är jag inte riktigt ”där” än med att slåss om plats och kör då hellre en bit för att inte behöva ha så mycket folk omkring sig. Folk hemifrån kan fortfarande inte relatera till att det mesta här är stängt – JA fortfarande – du kan köpa mat och en kaffe för take away men absolut inte sitta ner nånstans och fika. Apotek, mataffärer och affärer som anses ha förnödenheter är öppna men ska du har ett par skor eller ett par byxor är det kört. Jag har typ varit ute en gång och pratat en stund med en kompis över en socialt distancerad takeaway kaffe den senaste veckan. Annars är de enda gångerna jag är ute när vi kör och handlar och om vi är inne i stan och jobbar, That’s it.

Dottern M flyttade tillbaka till Universitetet för en vecka sen – hon hade fått nog av att vara hemma efter nästan 3 månader och det förstår jag ju – vem som helst hade ju fått spel av det i den åldern! Nu är hon tillbaka med sina älskade kompisar – Abbie och Alice i sin egen lägenhet, och Alex är tillbaka från Hong Kong. De fyra musketörerna, som också ska bo tillsammans till hösten i sin egen lilla Cottage. Alla Covid test är gjorda (två st nu när de kom tillbaka) och dom var alla negativa. Fler och fler börjar komma tillbaka till Campus nu så snart kanske dom kan börja uppleva Uni-livet som det ska vara. Men dom är ju tillsammans nu i alla fall!

Två veckor sedan vi fick vårt vaccin nu och vi mår bra. Min arm var öm i nästan två veckor och har fortfarande en liten knuta men det är ju överkomligt och man vet ju vad det är. Dom har vaccinerat öer 20 miljoner här nu och har ett snitt på runt 400 000 om dan, ganska bra jobbat ändå! Alla siffror går ner mer och mer varje dag och tacka Gudarna för det.

Snart behöver vi inte hålla i och hålla ut längre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s